Brusselse jongeren zijn gedrag van de politie kotsbeu: “Deed een agent waardoor ik even niet meer kon ademen"

door: PMN
Politie
Afbeelding bron: Photonews

De Brusselse politie heeft veel vrees dat de rellen uit Frankrijk overwaaien naar ons land. Sinds vorige week werden er al meer dan 200 personen preventief aangehouden.

Sommige jongeren die zijn opgepakt voelen zich geviseerd. “Is het omdat wij etnisch profiel hebben”, vragen zij zich luidop af. Eén van wil anoniem getuigen bij Bruzz. Hij doet dat anoniem omdat hij anders nog meer probleem vreest met de Brusselse politie.

De jongere die getuigt werd zaterdagavond samen met drie andere vrienden aangehouden. Drie onder hen zijn 17 jaar en de andere 22 jaar. Ze werden aangehouden toen ze op weg waren naar de Quick op het Brusselse Louizaplein. De jongeren beweren dat ze tie-raps om hun handen kregen en werden aangehouden zonder één woord uitleg te krijgen.

“Ik schrok mij kapot: wij waren met vier en zij met minstens tien. Ze duwden ons tegen de muur en begonnen ons hardhandig te controleren”, zegt een jongere aan Bruzz. “We kregen geen uitleg en hadden behalve een paar briefjes van tien euro niks op zak. Maar ze bleven roepen. Heel respectloos. Op een gegeven moment heeft een van de agenten zelfs zijn been tegen mijn hals geduwd, waardoor ik even niet meer kon ademen.”

De jongeren werden vervolgens overgebracht naar het commissariaat in Brussel. Daar moesten ze “in een garage op de grond gaan zitten.” Nadat de agenten hun namen hadden genoteerd samen met hun contactgegevens werden hun ouders op de hoogte gebracht om hen te komen ophalen.

Tags brussel