Burgemeester zet zich schrap tegen jongeren die oproepen voor rellen te zorgen

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews

“We gaan Turnhout op ze kanker kop zetten”. Met die oproep op sociale media kan de burgemeester niet lachen. En dus greep hij meteen in om te voorkomen dat het zaterdag uit de hand loopt. 

Het idee kwam van de politie. "Onze politiemensen hebben een tiental jongeren opgespoord die het bericht via Snapchat gedeeld hebben", zegt Turnhouts burgemeester Paul Van Miert (N-VA) aan Radio 2. "Het was het idee van de korpschef dat ik die jongeren en hun ouders zelf zou opbellen. Ik geloof in die persoonlijke aanpak. Dat is veel effectiever dan een combi langs sturen." 

Van Miert zegt dat niet iedereen dit zo slecht bedoeld. "Zo'n bericht is snel gedeeld en gaat dan zijn eigen leven leiden. Heel wat van die jonge snaken vertelden me: meneer de burgemeester, ik heb het helemaal zo niet bedoeld. Ik heb de ouders op het hart gedrukt om zaterdag hun kinderen zeker thuis te houden." 

Een café timmerde alle ramen dicht met houten panelen. Ook de politie neemt extra maatregelen. Langs de invalswegen zullen controleposten staan. "Vanaf zaterdagochtend zullen agenten aanwezig zijn op de Grote Markt, arrestatieteams en politiehonden staan paraat. Er zal een politiedrone boven het stadscentrum rondvliegen om samenscholingen te detecteren. Ook het waterkanon staat klaar om indien nodig de menigte uiteen te drijven."