Politie waarschuwt nadat 73-jarige man voor 2.000 euro bestolen werd: "Pas hiervoor op"

door: STS
politie
Afbeelding bron: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

De politie waarschuwt voor het fenomeen 'shoulder surfing'. Een 73-jarige man is het slachtoffer geworden van die misdadige praktijk.

"Bij 'shoulder surfing' bemachtigen fraudeurs de geheime code van je bankkaart door over je schouder mee te kijken. Daarna leiden ze je aandacht af en ontfutselen ze je bankkaart", aldus de politie.

Zo raakte een 73-jarige man uit Oostduinkerke 2.000 euro kwijt toen hij verrichtingen uitvoerde in een bank in de Leopold II-laan. "Kort nadat het slachtoffer zijn bankkaart in de automaat stak, leidde een jonge Franstalige man hem af. Die gaf hem aanwijzingen inzake de bediening van de bankautomaat. De 'behulpzame' fraudeur verliet vervolgens de bank, waarop zijn kompaan de bank betrad en verrichtingen met de bankkaart van het slachtoffer uitvoerde."

De politie kon de verdachten onderscheppen nadat hun voertuig gespot werd door het ANPR-cameranetwerk. Het gaat om een duo 39-jarige Franse mannen. Ze hadden een grote som geld en verschillende bankkaarten op zak. Ze werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter.

Tips

De politie geeft tips om niet het slachtoffer te worden van 'shoulder surfing': "Gebruik je vrije hand steeds om het klavier te bedekken zodat niemand je geheime code kan meelezen. Wees op je hoede voor personen die al te behulpzaam zijn wanneer je geld afhaalt. Neem onmiddellijk contact op met Card Stop via 070 344 344 in geval van verlies, diefstal of andere incidenten met je kaart."