Het is heel uitzonderlijk weer: ‘Komt maar één keer om de vijftig jaar voor’

door: PMN
lente regen
Afbeelding bron: Pixabay

Het weer gaat momenteel alle kanten uit. De ene moment loop je buiten in t-shirt, en de andere moment kan je zelfs je warme winterjas gebruiken. De aprilse grillen laten zich voelen.

Voor deze week wordt er elke dag regen voorspeld. Het heeft al heel veel geregend de voorbije tijd. Veel mensen zijn het meer dan beu.

Het KMI meldt dat de afgelopen zes maanden z'n gelijke niet kennen als het over neerslag gaat. Het sein voor meteoroloog Pascal Mormal om er de statistieken eens bij te nemen. Hij deelde die met Het Nieuwsblad.

Dergelijke nattigheid komt maar één keer in vijftig jaar voor

De cijfers spreken boekdelen. De regenreeks begon op 11 oktober 2023 en gaat tot 10 april 2024. In die periode viel er in Ukkel 639 millimeter regen. Zo doen we beter dan in 1993-94, toen er in dezelfde periode 642 millimeter viel. Opvallend is dat er in de Westhoek abnormaal veel regen viel, liefst 250 procent meer dan normaal.

Waterbouwkundige Patrick Willems (KU Leuven) beschikt over gelijkaardige cijfers. Hij komt tot de conclusie dat de periode oktober - maart de op één natste was 1902. Enkel de winter van 1998-1999 staat nog hoger in de tabellen. Dergelijke nattigheid zou maar één keer in de vijftig jaar voorkomen.

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp

Tags lente regen