Krijgen we een warme zomer? Of een waterbom? Frank Deboosere geeft antwoord

door: STS
Frank Deboosere
Afbeelding bron: Photonews

Frank Deboosere mag dan wel op pensioen zijn, hij blijft het weer op de voet volgen. In een podcast blikte hij alvast vooruit naar de zomer.

"Het Europees Centrum voor Weersverwachtingen op Middellange Termijn acht voor het eerst sinds ze meer dan veertig jaar geleden gestart zijn de kans op een koude zomer 0%. Dat is nog nooit gebeurd", zei Frank Deboosere in de podcast 'Meer weer'.

"Er zou 17% kans zijn dat het de warmste zomer wordt sinds het begin van de waarnemingen. We moeten rekening houden met de vochtige bodem. Het kan snel keren. Een paar dagen met intense zonnestralen zijn voldoende om de opwarming echt wel te starten."

"We gaan nu naar juni, een periode waarin de zon het hoogst aan de hemel staat en gedurende veel meer dan twaalf uur kan branden. Voeg daarbij eventueel een beetje droge warmte uit het zuiden, en we zijn vertrokken."

Onweersbuien of waterbom?

"De kans is toch wel heel groot dat het een warme zomer wordt, duidelijk veel warmer dan het gemiddelde van de laatste dertig jaar. Maar hoe fel eventuele onweersbuien zullen toeslaan, en of een enkele luie storing zorgt voor een waterbom, dat blijft koffiedik kijken."

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp