Wil je de sociale media gebruiken? Dan moet je een extra belasting betalen

bron: BuzzFeed
door: PMN
Afbeelding bron: Pixabay
In Oeganda heeft het parlement een nieuwe wet goedgekeurd. De bevolking zal voortaan moeten betalen voor het gebruik van WhatsApp en Facebook op hun mobiele telefoons.

De regering zegt dat het geld gaat gebruiken om onder meer de versterking van de mobiele infrastructuur van het land, maar volgens critici zit hier meer achter. Het is volgens hen voor de regering een manier de bevolking geld afhandig te maken en de vrijheid van meningsuiting te onderdrukken.

De Oegandese burger zal omgerekend zo’n 4 eurocent moeten betalen voor elke dag hij of zij gebruikt maakt van de sociale media. "Een van de grootste uitdagingen waarmee het Oegandese internet wordt geconfronteerd is online toegang,” beklemtoonde de Oegandese blogster en activiste Pru Nyamishana. "Deze belasting zal veel mensen blokkeren. De Oegandese parlementairen lijken het contact met de realiteit verloren. Ze denken alleen maar aan belastingen.”

“De vele Oegandezen die in sterke mate op sociale media vertrouwen, zullen door de nieuwe maatregel zwaar worden getroffen,” aldus de activiste. “Vermoed moet worden dat de maatregel een bewuste strategie is om de bevolking te censureren en critici het zwijgen op te leggen.”