Ophefmakende televisie vanavond op Eén met Thomas Vanderveken en Jan Van Looveren: “Ik wil geen paniek zaaien maar dit is heel verontrustend”

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Thomas Vanderveken en Jan Van Looveren hebben een manier ontdekt om overal binnen te raken. Het is heel simpel: gewoon een geel hesje aandoen.

Thomas Vanderveken en Jan Van Looveren zagen op YouTube een filmpje waarin twee jonge Amerikanen met fluohesjes de controle proberen te verschalken in een filmzaal, de keuken van een sterrenchef, een dierentuin en Disneyland. Thomas en Jan wilden wel eens weten of dit ook in België lukt.

Ze proberen het vanavond uit in ‘Factcheckers’ op Eén. Op één dag deden ze negentien locaties. “We zijn gemakkelijk begonnen, op een plek waar de toegang betalend was, maar met een minimum aan controle”, legt Thomas uit in Het Nieuwsblad. 

Verontrustend
“Dan hebben we de lat steeds hoger gelegd. Ik noem geen namen, maar we zijn binnengeraakt in een voetbalstadion van een ploeg uit de Jupiler Pro League en in een grote, bekende concertzaal. Helemaal verbaasd ben ik wel niet. Met zo'n fluohesje val je op. En mensen ver­onderstellen dat je zo'n ding nooit zal dragen als je niet wil opvallen. Jan en ik waren ook vermomd, dus we zagen er een beetje raar en zelfs onbetrouwbaar uit. Maar als je zo'n vestje zonder vermomming kunt dragen, wek je volgens mij helemáál geen argwaan.”

Thomas Vanderveken geeft toe dat het verontrustend is. Je hebt maar een simpel fluohesje nodig om veel deuren te openen. “We willen geen paniek zaaien, maar ik vind het wel opmerkelijk dat het zomaar kan. Wij hebben met onze hesjes vertrouwen gekregen dat we eigenlijk niet mochten krijgen, en dat op drukke plaatsen waar mensen met verkeerde bedoelingen veel onheil kunnen aanrichten. Of mensen ons niet zullen ­nadoen? Wij willen gewoon aankaarten dat er te laks met die controles wordt omgesprongen. Het kan geen kwaad om dat met een simpel fluo­hesje duidelijk te maken.”