Actrice Joke Devynck: “Ik vond het heel onrechtvaardig dat ik niet meer in mijn bloot bovenlijf mocht rondlopen omdat ik borstjes kreeg”

bron: Nina
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Joke Devynck (46) speelde al mee in verschillende tv-series. De 46-jarige actrice blikt terug op haar jeugd.

“Ik heb altijd een zekere wildheid en vrijheid gevoeld als meisje”, zegt Joke Devynck in Nina. “Maar mijn drie broers konden die meer beleven dan ik. Niet dat ik wilde plassen als een jongen. Of dat ik een piemel wilde. Maar zij konden anders in het leven staan dan ik.”

“En ik vond dat heel onrechtvaardig. Ik mocht plots niet meer in mijn bloot bovenlijf rondlopen omdat ik borstjes kreeg. Maar wie zegt dat? Wie bepaalt dat? Ik snapte zulke zaken niet. Op school liep ik vaak rond op blote voeten, met mijn hemd uit mijn broek. Leerkrachten keken geamuseerd, licht spottend toe: ‘die Joke is toch anders’. Ze hielden me een spiegel voor, maar ik wilde het toch niet anders.”

“Ik had een erg vrouwelijke mama, en ze had mij als enig meisje. Ik denk dat ze af en toe gevloekt heeft”, lacht Joke. “Dat hele meisjesachtige heeft er bij mij nooit ingezeten, maar ik heb wel een zeker elegantie. In mijn gedrag lijkt ik heel erg op mijn mama.