Politcoloog Carl Devos trekt erg pijnlijke conclusie over onze politici: "Wie dat niet kan, moet een ander vak kiezen"

bron: Knack
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Zowel de vorming van een federale regering als de regionale regeringen blijft maar aanslepen. Iedereen kijkt naar iedereen en iedereen wacht op elkaar. Het resultaat is dat alles lam ligt.

Politicoloog Carl Devos is niet te spreken over de houding van onze politici. "Na 26 mei is die staat van urgentie bij politici helemaal verdampt. ‘Of het nu ging om zorg, onderwijs, klimaat, pensioenen, justitie en last but not least de federale begroting: politici overschreeuwden elkaar dat dringende en radicale maatregelen noodzakelijk waren’, zegt Devos in Knack.

"Maar sinds 26 mei zien we futloze, slenterende politici, die alleen maar bezig zijn met politieke spelletjes, gericht op het maximaal verzilveren van de eigen partijpolitieke belangen. Maar het is het een of het ander: ofwel heeft men vóór 26 mei de omvang van de problemen schromelijk overdreven, ofwel gedragen politici zich sinds 26 mei totaal onverantwoordelijk."
(Lees verder onder de foto)

Politiek leiderschap
Volgens Devos is er een groot gebrek aan politiek leiderschap in de Wetstraat. Nochtans is het niet zo moeilijk om uit de impasse te komen want zoveel mogelijkheden zijn er niet. In Vlaanderen is een voortzetting van de Zweedse coalitie de enige werkbare optie, in Wallonië is dat een paarse of paars-groene regering, want PS en Ecolo hebben samen geen meerderheid. Federaal ligt een zogenaamde bourgondische coalitie met N-VA en PS het meest voor de hand, en pas als dat niet zou lukken – maar die vaststelling moet wel eerst worden gemaakt –, kan men een paars-groene formule overwegen, eventueel aangevuld met CD&V."

"Bovendien: moeilijk gaat ook. Politici worden verkozen om de staat te besturen. Degenen die daarvoor een mandaat vragen aan de burgers, moeten zich als ‘professionals’ gedragen, vindt de Gentse prof. ‘Dit is het moment voor politici om volwassen te worden. Wie daartoe niet in staat is, moet een ander vak kiezen", besluit Devos.

 

Tags carl devos