Politicoloog Carl Devos is scherp: “Zo is dat een echt sterfhuis”

bron: Het Nieuwsblad
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Voor de meeste Vlaamse partijen mag de Senaat verdwijnen. Bart De Wever noemde de instelling zelfs ooit the walking dead, een zombie. Tot op heden bestaat de Senaat echter nog altijd, en dus moeten er ook senatoren zijn. Vaak zijn dat politici die niet verkozen raakten.

Rik Daems van Open VLD is zo iemand. Hij was lijstduwer voor het Vlaams Parlement, maar haalde de zetel niet binnen. Hij zetelt nu in de Senaat als Vlaamse gecoöpteerde senator.

Ik heb hier om gevraagd”, zegt Daems in Het Nieuwsblad. “Ik ben al langer bezig met internationale politiek en mensenrechten in het parlement van de Raad van Europa. Via de Senaat kan ik die job verderzetten. Het is toch belangrijk dat de deelstaten hun voeling met het internationale niveau niet verliezen? Dat er voor de rest aan gesleuteld mag worden, spreekt voor zich.”

In 2022 zal voormalig Kamerlid Veli Yüksel de fakkel van hem overnemen. Ook hij werd niet verkozen, en mag als troostprijs nog twee jaar senator zijn.

Gecoöpteerde senatoren krijgen een halve parlementaire wedde - zo'n 3.500 euro bruto per maand – en een onkostenvergoeding.

Politicoloog Carl Devos reageert scherp op het vullen van de Senaat met onverkozenen. ““Zo wordt het wel een sterfhuis natuurlijk”, zegt Devos. “Wat je vroeger nog een vooroordeel kon noemen over de Senaat, is tegenwoordig gewoon het oordeel. Dan zouden we het beter gewoon afschaffen.”