Opvallend voorstel om De Wever, Di Rupo en co te dwingen om veel sneller regeringen te vormen

bron: VTM NIEUWS
door: BMO
Afbeelding bron: Photonews
De vorming van nieuwe regeringen in ons land loopt opnieuw tergend traag. Eerder raakte bekend dat dit handenvol geld kost, maar politici lijken zich daar weinig van aan te trekken. Karel De Gucht lanceert een opmerkelijk voorstel.

“We zitten in België met het systeem dat alle verkiezingen op dezelfde dag vallen: regionaal, federaal en Europees en dat komt allemaal als één pot nat samen. Het zou veel beter zijn als die niet zouden samenvallen. Dan zou je veel rustiger discussies hebben", vertelt de voormalige minister in VTM Nieuws.

"Nu moet er duidelijkheid zijn in Wallonië, in Vlaanderen, in de partij. Bovendien lijkt mij dat er een gewoonte is ontstaan dat er niet direct meer een regering gevormd moet worden."

Er bestaat een zeer goed systeem om dat te vermijden. In Spanje moeten er nieuwe verkiezingen komen als er binnen de drie maanden geen nieuwe regering is. Als je zoiets zou invoeren in België, dan ben je van alle discussies af. Als er zo’n deadline is, zal men wel zorgen dat die gerespecteerd wordt net omdat men schrik heeft voor nieuwe verkiezingen.”