Onrust in gevangenis van Brugge na ernstig incident: Cipiers nemen drastisch besluit

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Het is nog altijd onrustig in de gevangenis van Brugge. Alles heeft te maken met een gewelddadig incident eerder deze week.

De cipiers weigerden donderdagochtend om het werk te hervatten, na een incident eerder deze week. De Tsjetsjeens worstelaar Izyaur Mutaliev (28) klopte eerder deze week drie cipiers in het ziekenhuis. Het personeel van de Brugse gevangenis is erg aangeslagen. Sinds het incident werkt het in een minimaal regime,  waarbij de gedetineerden op de afdeling Hoge Veiligheid onder meer hun cel niet meer mogen verlaten.

Eén van de eisen van de cipiers was dat de “gevaarlijkste gedetineerde” Ringo De Witte (45) met hoogdringendheid naar het FCP in Gent voor geïnterneerden werd overgebracht. Ze hebben nu ook een antwoord op hun eis. Dat zal mogelijk nog deze maand gebeuren. 

De cipiers maakten een hele eisenbundel. Ze overhandigden die aan de directie. Maar sinds een paar dagen zitten de gesprekken volledig vast. "De directie treedt heel hard op", zegt ACOD-secretaris Gino Hoppe in Het Nieuwsblad. “Ik heb de indruk dat ze niet beseffen wat er gebeurd is. Bij het incident vorige week konden er dodelijke slachtoffers gevallen zijn. Het is logisch dat het personeel nu reageert.” Het is niet uitgesloten dat het vandaag tot een staking komt.