Verdachte die in winkelcentrum in El Paso twintig mensen neerschoot: "Zij zijn verantwoordelijk voor de verrotting van Amerika"

bron: VRTNWS
door: PMN
Afbeelding bron: Twitter
Het was gisteren opnieuw een zwarte dag in de Verenigde Staten. In El Paso (Texas) in de Verenigde Staten schoot een man 20 mensen dood.

De politie kon de verdachte arresteren. Het gaat om een blanke man die zelf geen verwondingen opliep bij de schietpartij. Op het moment van de schietpartij waren er duizenden mensen in het winkelcentrum aanwezig. "De schutter is amper 21 jaar oud", verklaart VRT-correspondent Bjorn Soenens aan VRTNWS.

"Hij komt uit Allen, Texas. Dat ligt ten noorden van Dallas op ruim 9 uur rijden van El Paso, dat in het uiterste zuidwesten van Texas ligt, dat is een lange rit van 900 kilometer.  Het is nog niet duidelijk of het zijn bedoeling was om daar mensen te vermoorden." 

Al is dat niet uit te sluiten. Vlak voor de schietpartij verscheen er een manifest online. Daarin stond te lezen dat de "aanval een antwoord is de invasie van latino's in Texas" en dat er een einde moet komen "aan de culturele en etnische vervanging van blanken in de VS door een toestroom van latino's". In het manifest staat ook te lezen dat men de Verenigde Staten beter zou indelen op basis van ras. 
(Lees verder onder de foto)

"Heel bewust gekozen"'
Volgens Soenens is de locatie van de aanslag bewust gekozen. "De jongste tijd is de stad ook in het nieuws gekomen als het centrum van de vluchtelingen- en immigratiecrisis. Ik heb met eigen ogen de mensen onder de brug en achter een omheining gezien. Er is een grote crisis."

"Het is een hele symbolische plek. Als het klopt dat het manifest aan de schutter te linken is, is het heel duidelijk waarom hij El Paso gekozen heeft en niet zijn woonplaats Dallas. Het heeft er alle schijn van dat dit mogelijk een  haatmisdaad is, dus meer dan een wilde schietpartij, maar een schietpartij die geïnspireerd is door een politiek motief, waardoor we het wel degelijk een daad van terreur kunnen noemen."