Is dat schrikken: Tot nu toe willen bijna 100 teurreurverdachten dit jaar naar ons land afreizen

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Er zijn blijkbaar heelt wat terreurverdachten die naar België willen afreizen. Dit jaar zijn al 94 terreurverdachten onderschept omdat ze een vlucht hadden geboekt van of naar een Belgische luchthaven.

Onder die 94 terreurverdachten zijn ook 40 'Foreign Terrorist Fighters', schrijft Het Laatste Nieuws. De 54 overige mannen en vrouwen liepen tegen de lamp omdat ze werden genoemd in een dossier rond terrorisme of radicalisering. Aangezien ze onvindbaar waren voor politie en gerecht, stonden ze geseind.

Er zijn ook 40 Foreign Terrorist Fighters aangehouden. Dat zijn mensen die plannen hadden om naar Syrië te trekken of daar ooit geweest zijn. De afgelopen acht maanden zijn ze allemaal onderschept geweest door het  BelPIU. Dat is een team van 37 mensen die ondergebracht is in het Crisiscentrum en bestaat uit specialisten van de lokale en federale politie, Staatsveiligheid, de militaire inlichtingendienst en de douane.

Sinds 2018 analyseren ze zoveel mogelijk passagiers die vanop één van de zes Belgische luchthavens vertrekken, er aankomen of een tussenlanding maken. De luchtvaartmaatschappijen moeten hun passagiergegevens 48 uur op voorhand doorsturen naar het BeIPUI. "In het belang van de privacy krijgen onze analisten enkel de info te zien van reizigers die gezocht worden in de strijd tegen terreur of voor ernstige misdrijven", zegt directeur Gunter Ceuppens aan Het Laatste Nieuws.

Daarna wordt er met de politie bekeken hoe de gezochte reizigers het best onderschept kunnen worden. Dat gebeurt liefst voor ze al in de luchthaven zijn. Het team heeft in totaal al 26 miljoen boekingen onderzocht.