Brussel en Wallonië hebben plan in gedachten dat meer Vlamingen zal lokken: “Het is absurd”

bron: VRTNWS
door: PMN
Brussel en Wallonië hebben een opvallend plan in gedachten. Het plan zou er kunnen zorgen dat meer Vlamingen naar de regio trekken.

Brussel en Wallonië willen statiegeld voor blikjes en flesjes. Dat staat zo letterlijk in hun regeerakkoord. Een dergelijk voorstel heeft ook in Vlaanderen al enkele keren op de onderhandelingstafel gelegen, maar werd telkens weer van tafel geveegd.

Stel dat het er in Wallonië en Brussel wel komt en in Vlaanderen niet? Dan is de kans groot dat steeds meer Vlamingen enkele kilometers verderop zijn blikjes en flesjes gaat binnenbrengen. Daar krijg je er statiegeld voor en hier moet je ze in een pmd-zak gooien.

"Absurd"
"Het zou een beetje gek zijn dat mensen in Vlaanderen blikjes in Brusselse of Waalse automaten gaan werpen om statiegeld te krijgen. Dat gaan de producenten nooit aanvaarden", klinkt Olivier Beys van Bond Beter Leefmilieu stellig bij VRTNWS. "Het is absurd."

“In dat geval zullen ook de verpakkingen moeten veranderen. Er zullen bijvoorbeeld speciale markers op komen, zodat automaten in Brussel en Wallonië die herkennen." 

"Verschillende verpakkingen, dat kost geld voor de producenten. Het is efficiënter als je één systeem hebt voor heel België. Je gaat efficiëntie én schaalvoordelen verliezen. Hoe groter het systeem hoe goedkoper”, besluit Beys.