Politiek journalist heeft geen goed nieuws over regeringsonderhandelingen: “Dan wordt alles on hold gezet”

bron: Radio 1
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Paul Magnette heeft vanochtend gezegd dat hij Elio Di Rupo wil opvolgen als voorzitter van de PS. Een verrassing is dat natuurlijk niet.

Elio Di Rupo heeft twintig jaar lang zijn stempel gedrukt op de PS. Dat is nu definitief voorbij”, zegt politiek journalist Mark Van de Looverbosch aan Radio 1. “Er schuift zo ook een nieuw gezicht mee aan de onderhandelingstafel, dat wordt boeiend.”

PS moet met N-VA gaan onderhandelen over het vormen van een federale regering. Maar niet alleen bij de PS, ook bij de andere partijen schuiven er straks nieuwe voorzitters mee aan tafel. Dat zal zo zijn bij CD&V, Open Vld, Groen en MR.

On hold
“En dat is geen goed nieuws voor die onderhandelingen”, bedenkt Van de Looverbosch zich. “Het zou kunnen dat alles ‘on hold’ wordt gezet. De onderhandelingen worden gevoerd door de partijvoorzitters. Dat zijn nu mensen met ervaring. Als die allemaal vervangen worden, komen er nieuwe partijvoorzitters aan tafel te zitten en die willen misschien andere accenten leggen.” 

“Dan kan je nu geen definitieve beslissingen nemen. We staan voor een gigantische wissel van de macht in de Wetstraat. Ik vrees dat we nog een tijdje gaan moeten wachten op witte rook."