Preformateur Geert Bourgeois laat zich meteen gelden: "Dit mag absoluut niet gebeuren bij de federale regering"

bron: Radio 1
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Europees parlementslid Geert Bourgeois (N-VA) gaf in De Ochtend op Radio 1 zijn visie op de vorming van de Federale Regering. Als preformateur heeft hij eerste hand informatie over de stand van zaken.

Deze ochtend vertelde Geert Bourgeois op Radio 1 dat naast zijn werk voor Europarlementariër, het zijn van de preformateur ook enorm veel werk met zich meebrengt. "We zijn ommiddelijk gestart met het voeren van de gesprekken. Eerst met de informateurs om uit eerste hand informatie te krijgen. Daarna zijn we gestart met de gesprekken tussen PS en N-VA. 

Voor Bourgeois moet het vooral heel snel gaan: "Het heeft geen zin om maandenlang aan tafel te zitten. Wij moeten nagaan of er een mogelijkheid bestaat om Federale Regering te vormen op basis van as PS/N-VA. Het kan niet zijn dat we daar maandenlang over doen."

Waar Alexander De Croo en Koen Geens enorme vooruitzichten zien, is Geert Bourgeois toch iets voorzichtiger. "Ik moet nagaan of er een regering gevormd kan worden. De tegenstellingen zijn groot. Doen alsof de twee partijen op een zucht van een akkoord staan, is voorbarig", aldus Geert Bourgeois.

Vlaamse Regering 

Het Europees parlementslid geeft liever geen commentaar op Jambon I. "Ik heb een grote inbreng gehad achter de schermen. Ik wens die ploeg alle sterkte toe. Elke regering heeft al te kampen gehad met moeilijkheden", zegt Bourgeois in De Ochtend.