PVDA razend over besluit klimaatspijbelaars: "Waar is N-VA mee bezig? Het huis staat in brand en de brandweer wordt bestraft"

bron: Eigen berichtgeving
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
PDVA is niet te spreken over de houding van Minister van Onderwijs Ben Weyts. Die wil de klimaatspijbelaars strenger aanpakken.

Eén donderdag in de maand willen de klimaatspijbelaars op straat komen om hun ongenoegen te uiten. Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) is dit beu en kondigde aan dat hij strenge maatregelen zal nemen. "Ze kunnen ook op woensdagnamiddag gaan betogen."

Maar bij PVDA zijn ze niet te spreken over de houding van minister Weyts. "Ons huis staat in brand en u bestraft de brandweer", reageert Jos D'Haese in de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement. "Als je spijbelen wilt aanpakken, dan moet je kijken naar de oorzaken."

"Is dat schoolmoeheid, zijn dat ouders die niet meekunnen? Waarom spijbelen jongeren vandaag voor het klimaat? Waarom staken jongeren vandaag voor het klimaat? Waarom krijgen jongeren vandaag een nul of sancties, omdat ze niet aanwezig zijn op school om naar een klimaatmars te gaan? Dat is om u en uw collega’s in de Vlaamse Regering te wijzen op uw falend klimaatbeleid."

"Waar bent u mee bezig? U steekt uw belerend vingertje op naar die jongeren en zegt: ‘Ge moogt niet staken. Ge moet naar school gaan, braaf studeren en later oplossingen vinden.’ De realiteit is dat we de oplossingen vandaag hebben, maar dat uw regering die niet toepast. U zegt dat u uw verantwoordelijkheid wilt nemen om het spijbelen en staken aan te pakken. Welnu, ik vraag u of u ook uw verantwoordelijkheid wilt nemen om het klimaatbeleid op de rails te krijgen en die 80 procent tegen 2050 te vervangen door de 100 procent waarvan alle wetenschappers zeggen dat we ze moeten halen."

Tags