Waalse cdH-voorzitter wil opmerkelijke toegeving doen aan N-VA: “Ik ben vragende partij voor een denkoefening over institutionele aanpassingen”

bron: LN24
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
De nieuwe Franstalige partijvoorzitters moeten overleggen over de toekomst van België. Dat is toch wat cdH-voorzitter Maxime Prévot zegt. Hij kijkt daarbij naar de toekomst, naar een mogelijke staatshervorming in 2024.

Prévot is nog maar sinds januari voorzitter van cdH. Als het aan Prévot ligt, moet die nieuwe generatie voorzitters rond de tafel gaan zitten. "We weten dat er in 2024, de Vlamingen hebben dat aangekondigd, een nieuwe institutionele ronde komt. Laten we die voorbereiden", zegt de cdH-voorzitter.

Naar zijn mening hoeven de Franstalige partijen niet bang te zijn voor een nieuwe staatshervorming. Zeker niet als die het land beter laat functioneren. Hij wil een herfederalisering van bepaalde bevoegdheden. Dat staat loodrecht op wat Vlaamse partijen voorstaan. Daarbij wil hij meer ministers op. Zeker op vlak van gezondheid en mobiliteit.

"Ik word een beetje moe van het leitmotiv dat Franstaligen nergens vragende partij voor zijn. Ik ben vragende partij voor een overheid die werkt, voor een staat die minder uitgeeft voor al die verschillende ministeriële niveaus. Ik ben vragende partij voor een denkoefening over institutionele aanpassingen, waaronder de herfederalisering van bepaalde bevoegdheden, opdat het beleid efficiënter wordt", benadrukt Prévot.

CdH wil nog steeds niet in de regering te stappen, maar Prévot zegt wel dat het cdH wil meewerken aan "de stabiliteit van het land".