CDh brengt met scherpe uitspraken informateur Paul Magnette flink in de problemen: “Een cadeau voor N-VA”

bron: Newsmonkey
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Catherine Fonck, kopstuk en fractieleider in de Kamer van de Franstalige christendemocraten van cdH sprak vanmorgen over de vorming van een federale regering. Ze deed daar scherpe uitspraken.

Catherine Fonck zei bij nieuwszender LN24 dat Cdh geen regering gaat vormen met N-VA. “Wij delen het project van de N-VA niet. Dus zoals de zaken er vandaag voorstaan, effectief, zullen wij niet in een regering stappen, tenzij dat zonder de N-VA is”. 

Meteen is er ook het eerste veto tegen N-VA. “Iedereen voelt aan dat informateur Paul Magnette toch naar een regering wil zonder N-VA”, merkt politiek analist Wouter Verschelden op bij Newsmonkey.

“Wil het cdH daarom nu de trofee claimen alsof zij de N-VA ‘eruit geduwd’ hebben? Zoeken ze een methode om zich in de kijker te spelen, of was het eerder een gebrek aan discipline van Fonck, in een interview? Feit is dat ze met haar uitspraken Magnette flink in de problemen brengt.”

“Als de N-VA eraf moet, dan moet dat in een perfecte choreografie gebeuren. Liefst met de N-VA die zelf de deur dichtklapt, die de handdoek in de ring gooit. Dat geeft meteen rugdekking aan Open Vld en CD&V, die dan kunnen zeggen “het ligt niet aan ons”, of ook: “de N-VA stapte zelf op”. Het laatste wat er moet gebeuren is een ‘dictaat’ van een Franstalige minipartij, die zal komen zeggen dat de N-VA er niet bij mag. Dat gaat in tegen elke communicatieve logica om een regering zonder N-VA in Vlaanderen ‘verkocht’ te krijgen.”

“Afwachten hoe de andere Franstalige partijen zich gedragen. Maar voor de N-VA is dit een mooi cadeau, voor Magnette worden de zaken weer wat complexer."