Bart De Wever baalt: “We hadden bijna een regering zonder PS, maar hij hield dat tegen”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Bart De Wever wilde graag een noodregering op de been om de coronacrisis te bestrijden. Het heeft echter niet mogen zijn. De voorzitter van N-VA baalt er nog steeds van.

Toen Bart De Wever duidelijk werkt dat een noodregering niet zou lukken, probeerde hij nog iets anders. De Wever deed dat toen Paul Magnette uitdrukkelijk zei dat hij niet met N-VA wilde regeren. “Ik heb dan voorgesteld om een regering te maken zonder PS, goed wetende dat de kans op slagen klein was”, legt De Wever uit in Het Laatste Nieuws.

“Dat leidde tot consternatie. De CD&V en de MR stemden in - er zou dan ook alleen maar een herverdeling van ministerposten komen aan Vlaamse kant. Open Vld ging ook akkoord, na een lichte aarzeling. En Conner Rousseau, ondanks de massieve druk tegen hem. Ik was onder de indruk hoe hij als jonge voorzitter zo bij zijn woord bleef. Ik wéét hoe lastig het kan zijn, dat ze je tot aan het toilet achtervolgen: kom, doe dit nu.” 

Toneelstuk
“Vervolgens zijn de groenen en de Franstalige christendemocraten van cdH er bijgehaald. We hadden nog één partij nodig voor een nationaal noodkabinet. Ecolo en Groen wilden niet met ons in de regering en ook geen steun geven vanuit de oppositie. Alles hing af van cdH-voorzitter Maxime Prévot.” 

“Zes keer heb ik hem moeten vragen om een duidelijk antwoord. Hij zat in een moeilijke positie, naast de CD&V die wel meedeed. Prévot bleef maar rond de pot draaien, dat het toch niet wenselijk was om de ploeg zo te veranderen. Tot slot zei hij nee. En dan was het toneelstuk voorbij."