Ondanks de vele regen in oktober blijft de situatie in Vlaanderen kritiek: “Hopelijk komt dit weer er niet of we hebben deze lente problemen”

bron: Het Belang van Limburg
door: PMN
Het was een natte oktobermaand. De voorbije maand heeft het meer geregend dan normaal.

Bij de VMM zijn ze blij met de vele regen, maar voegen ze er meteen aan toe dat dit niet volstaat om de historische droogte weg te werken. “Er is een voorzichtig herstel ingezet, maar we kampen nog altijd met lage (35 procent) en zeer lage (37 procent) grondwaterstanden”, weet Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) in Het Belang van Limburg.

In de provincies Limburg en Oost-Vlaanderen blijft de situatie het meest kritisch. Daar kampt men met zeer lage grondwaterstanden. “Het herstel verloopt hier trager dan in de rest van Vlaanderen, door de diepere grondwaterspiegel en door de specifieke ondergrond.”

In vergelijking met november vorig jaar is de grondwaterstand wel al een beetje hoger. Door de verdamping in de herfst heeft de natuur nu minder water nodig. De VMM hoopt dat het herstel zich de komende weken zo kan doorzetten. Enkel op die manier kunnen we ons wapen tegen een nieuwe droogteperiode in de lente. “Belangrijk is wel dat de vrieskou nog even wegblijft, want een bevroren bodem neemt veel slechter water op”, besluit Smet.

Tags droogte vmm