N-VA juicht MR toe: "Dit is een hele goede beslissing"

bron: Newsmonkey
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
De eerste verkiezingsronde bij de MR is afgelopen en de 33-jarige Georges-Louis Bouchez (GLB) steekt er met kop en schouders boven uit. Dat is tot groot plezier van de Vlaamse nationalisten.

Georges-Louis Bouchez haalt in de eerste verkiezingsronde meteen de hoogste score. Bouchez werd gesteund door Charles Michel. Er werden 13.500 stemmen uitgebracht van de 24.500 leden. Bouchez behaalde 6.044 stemmen en dat was goed voor een percentage van 44,59 procent. Denis Ducarme, die zich iets rechtser profileerde, haalt 3.405 stemmen en 25,12 procent. Omdat er geen meerderheid was, moet er een tweede ronde komen.

Bouchez heeft zich al vaker geprofileerd als een rechts politicus. In 2016 gooide Elio Di Rupo (PS) hem zelfs uit de coalitie in Bergen. Ook binnen de partij zelf zit niet iedereen te wachten op hem.

De koers die Bouchez met liberalen wil nemen, is nog onduidelijk. Michel heeft de afgelopen maanden de MR in bed geduwd met de enige mogelijke partner: de PS. Ondanks moeilijke afgelopen vijf jaar zitten PS en MR toch weer samen in de Waalse regering. De kans is dus groot dat de MR ook samen met de PS in de federale regering zal zitten.

De komst van Bouchez wordt warm onthaald bij de N-VA. Onder andere Theo Francken (N-VA) is grote fan. Maar die liefde is niet wederzijds. Van een staatshervorming of confederalisme wil Bouchez nietsweten. Hij wil zich meer dan ooit inzetten voor de verdediging van België.