Er heerst enorme chaos in het Vlaams Parlement: Partijen hebben noodgedwongen zitting moeten verlaten

bron: Het Laatste Nieuws
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
De meerderheidspartijen hebben de commissie Cultuur van het Vlaams Parlement moeten verlaten. Door de protesten moet er beslist worden of er vandaag nog een debat zal komen of niet.

N-VA, CD&V en Open Vld hebben de commissie Cultuur van het Vlaams Parlement verlaten om te beslissen of er vandaag een debat komt over de cultuurbesparingen of niet. De meerderheid is het daar onderling niet over eens. Intussen groeit het rumoer in de wandelgangen van het Vlaams Parlement.

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zou normaal vandaag in de commissie Cultuur zijn beleidsnota Cultuur komen toelichten. Daarin zou hij ook zijn veelbesproken besparingen uitleggen. Door de protesten en het feit dat het echte debat in de commissie pas gepland is binnen twee weken, wilden enkele partijen vandaag al een debat.

Commissievoorzitter Elisabeth Meuleman (Groen) moest de commissie noodgedwongen schorsen om de parlementsleden te laten beslissen. Het werd al snel duidelijk dat de meerderheidspartijen niet op één lijn zitten. N-VA wil enkel een toelichting. Maar Open Vld heeft wel interesse in een debat. CD&V twijfelde nog. 

Er heerst dus een grote verdeeldheid in het parlement. De oppositie Groen, sp.a en PVDA zijn voor een bespreking, Vlaams Belang is er tegen. Het kwam zelfs tot een verbaal conflict tussen Vlaams Belang-parlementslid Filip Brusselmans en een aantal acteurs.