"Politici moéten veel verdienen": "Belediging voor elke werknemer en ambtenaar in dit land"

door: STS
Liesbeth Homans
Afbeelding bron: Photonews

Politici verdienen goed hun boterham. Zowel een professor psychologie als Liesbeth Homans vinden echter dat een hoog loon absoluut noodzakelijk is.

"Ik vind dat politici zeer behoorlijk betaald moéten worden", zei hoogleraar psychologie Paul Verhaeghe in 'De Afspraak'.

"Wat weinig mensen beseffen is dat onze eerste minister peanuts verdient als je zijn wedde vergelijkt met wat de CEO van een middelgroot bedrijf verdient."

"En het is een klassieker in de politieke geschiedenis: dat (te laag loon, red.) zet de weg open naar corruptie. Je moet zorgen dat je mensen die het land besturen voldoende betaald worden om het land te beschermen tegen corrupte praktijken."

Liesbeth Homans

Vlaams Parlementsvoorzitter Liesbeth Homans pikte hierop in: "Welk Europees land heeft de hoogste parlementaire vergoedingen? Italië. En waarom? Omdat ze niet willen dat de parlementsleden daar onder invloed van de maffia komen te staan. Net om de onafhankelijkheid van de politici te kunnen garanderen."

Belediging

Toch is niet iedereen het hiermee eens. "Dat je 6.000 euro per maand moet verdienen om weerstand te kunnen bieden aan corruptie is een belediging voor iedere werknemer en ambtenaar van dit land", vindt een Twitter-gebruiker.

"Het was even lachen in 'De Afspraak', met de argumentatie dat parlementsleden 'genoeg' moeten verdienen om niet omkoopbaar te zijn. Vandaar wellicht dat er zoveel politici cumuleren in allerlei soorten duurbetaalde postjes die overladen zijn met belangenverstrengeling", schrijft Ava.

Download nu de gratis app van Redactie24