Niet alleen kritiek op Zwarte Piet, ook Sinterklaas ligt onder vuur: “Gevaarlijk voor kinderen met dit ernstige gevolg”

bron: De Morgen
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Maarten Boudry is wetenschapsfilosoof aan de UGent en auteur van Alles wat in dit boek staat is waar. Hij buigt zich over de hele problematiek over Zwarte Piet.

“Zwarte Piet krijgt het steeds harder te verduren. In Nederland worden er halve oorlogen uitgevochten tussen pro-Piet- en contra-Piet-betogers. Voor de enen is hij te zwart, voor de anderen niet zwart genoeg.” 

“Maar de goedheiligman zelf? Die lijkt van elke blaam gezuiverd. Nochtans is ook Sinterklaas zelf moreel bedenkelijk”, legt Boudry uit in De Morgen.

“Wat veel mensen onderschatten, is dat de Grote Onthulling bij sommige kinderen een bittere pil is om te slikken. Niet alleen omdat de wereld onttoverd wordt, maar ook omdat het vertrouwen in grote mensen beschadigd wordt. Sommige kinderen vertellen in de klas bij hoog en bij laag dat Sinterklaas bestaat, 'want mijn mama zou nooit liegen tegen me'. En dat blijkt dat toch het geval te zijn. Is het een wonder dat zoiets tot een vertrouwensbreuk kan leiden?”

Sinterklaas is gevaarlijk voor de kinderen. “Zelfs als de kinderen die een psychisch letsel overhouden aan Sinterklaas een kleine minderheid vormen, moeten we daar geen rekening mee houden? Is het niet vreemd dat er zo weinig onderzoek is verricht naar een traditie die zo wijdverspreid is en door iedereen als vanzelfsprekend wordt beschouwd? In de Piet-oorlogen wordt Sinterklaas zelf vaak ontzien, maar het is tijd dat we de goedheiligman zelf even aan de tand voelen."