Ongelooflijk wat zij meemaakt: "Ik ga gratis werken, anders verlies ik mijn tegemoetkoming"

bron: De Standaard
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Mensen met een beperking hebben in ons land een veel hogere kans om in de armoede te verzeilen dan mensen zonder beperking. Dat blijkt uit een studie.

Professor Koen Hermans van de KU Leuven heeft een boek geschreven, getiteld 'Armoede en handicap in België'. In het boek stelt hij dat de armoede bij mensen met een beperking maar liefst de helft hoger ligt dan bij mensen zonder beperking.

Wie een beperking heeft en gaat werken, riskeert bovendien zijn of haar tegemoetkoming te verliezen, wegens teveel inkomsten.

"Werken en bijdragen aan de maatschappij is mijn bewuste keuze. Maar om mijn integratietegemoetkoming te behouden, neem ik elk jaar meerdere weken verlof zonder wedde. Anders verdien ik teveel", vertelt Lies Vanpeperstraete, die doceert aan de Gentse Arteveldehogeschool, in De Standaard. "Ik kies ervoor om te werken, zonder dat ik ervoor betaald word. Mijn werkgever mag niet de dupe zijn."

Federaal minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V), wil dat de volgende regering het roer omgooit: "Die personen worden nu extra gestraft. Nu is het alles of niets, terwijl meer werken altijd zou moeten leiden tot meer loon."

 

Tags armoede