Corona zorgt voor armoede: “Wie het al moeilijk had, heeft het nog moeilijker gekregen”

door: WVDS
Afbeelding bron: Pixabay

De coronacrisis heeft heel wat mensen getroffen in hun portemonnee. Econoom Frederic Vermeulen (KU Leuven) ziet dat de kloof tussen arm en rijk nog groter geworden is.

“Als je kijkt naar studies zie je wel dat corona een ongelijke impact heeft gehad op mensen. Mensen die het al moeilijk hadden hebben het nog moeilijker gekregen”, vertelt de econoom aan Redactie24. 

“Bestaande ongelijkheden tussen arm en rijk en zelfs tussen man en vrouw, want de opvang van de kinderen kwam tijdens de pandemie toch meer op de schouders van de vrouw terecht, lijken nu nog meer uitgediept te zijn.”

“Het zou me niet verwonderen dat de armoedecijfers zullen stijgen. Het speelt op verschillende vlakken. Mensen die al minder goed betaalde jobs hadden, zoals in de horeca, zijn zwaarder getroffen dan bijvoorbeeld ambtenaren.”

Gezondheid

“Als je kijkt naar de inkomensverdeling zie je dat de gezondheid van armere mensen minder goed is dan die van mensen met een hoger inkomen. Mensen met een slechte gezondheid zijn dan ook door corona harder getroffen, meer doden, meer long covid gevallen. Ook in die zin zijn al die bestaande economische ongelijkheden nog eens sterker uitgediept.”

Download nu de gratis app van Redactie24

Tags armoede