N-VA maakt zich verontrustende bedenking over vrijgelaten Michel Lelièvre: “In Vlaanderen zou het niet waar geweest zijn”

bron: Dag Allemaal
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Michel Lelièvre, staatsvijand nummer drie en handlanger van Marc Dutroux destijds, loopt weer op vrije voeten. Het stoot veel mensen tegen de borst.

Pas volgend jaar zou Michel Lelièvre zijn straf erop zitten, maar hij mocht nu al vroegtijdig de gevangenis verlaten van de Brusselse strafuitvoeringsrechtbank. Opvallend want Lelièvre vond geen dak boven zijn hoofd en moet nu noodgedwongen overnachten in een Brussels daklozenopvang.

De beslissing om Lelièvre vervroegd vrij te laten doet bij Vlaamse juristen de wenkbrauwen fronsen. “Net als werk is een vaste verblijfplaats een cruciale voorwaarde”, merkt voormalig burgemeester van Brugge Renaat Landuyt op in Dag Allemaal. “Zeker in zo’n delicaat dossier. Is de rechter die dit besliste misleid? Het is in ieder geval zeer raar. En slordig.”

"Hoe ga je Lelièvre controleren als hij geen dak boven zijn hoofd heeft?"

Advocaat en parlementslid voor N-VA, Sophie De Wit kan het nauwelijks geloven. “We zien voortdurend dat Waalse en Brusselse rechters minder streng oordelen daan Vlaamse. Ik kan me echt niet voorstellen dat een gedetineerde in Vlaanderen zou vrijkomen als die geen huisvesting heeft?”

“Hoe hou je die in het oog als die geen woning heeft? Aan de andere kant van de taalgrens is men minder bereid te investeren in veiligheid, politie en gevangenissen dan bij ons.”