Journalist Ivan De Vadder trekt zijn conclusie: “Het is een fatale klap en dus kunnen er nieuwe verkiezingen komen”

bron: Radio 1
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Vanmorgen zei Rudy Demotte dat zijn partij PS weigert om in een regering te stappen met N-VA. Het breekpunt is dat N-VA het confederalisme op tafel legt.

“Zo heeft Rudy Demotte een fatale klap uitgedeeld aan paars-geel”, merkt journalist Ivan De Vadder op bij Radio 1. “Hij gaat terug naar de conclusie van hun rapport van préformateur. Dat is heel opvallend want Geert Bourgeois (N-VA) doet dat niet.”

“Ik denk nu wel dat dit het einde is van paars-geel. De vraag is wat de andere partijen nu gaan doen? Denk maar aan de twee partijen van de huidige informateurs, CD&V en MR.”

“Het is heel duidelijk wat PS wil. Ze willen naar paars-groen plus gaan, de zogenaamde regenboogcoalitie. Die bestaat uit de socialisten, liberalen en groenen, aangevuld met de Christen Democraten. Dan heb je 93 zetels.”

"Dan krijgen we deze lente nieuwe verkiezingen"

“N-VA wil zoiets niet. Ze willen dat de Vlaamse partijen zich klampen aan een Vlaams front. Maar ja, bij Open VLD is een strekking die echt wel een regenboogcoalitie willen en de socialisten doen ook mee. De vraag is wat CD&V gaat doen. Zij hebben altijd gezegd dat ze een regering willen met N-VA en PS. En wat gaat de MR doen? We blijven in hetzelfde rondje draaien.”

Misschien toch maar nieuwe verkiezingen? “Dat is zeker nog mogelijk. Ik vermoed dat er die dan zullen komen rond de lente."