Karel De Gucht spaart niemand: "Het is allemaal jullie schuld dat we nu geen regering meer kunnen vormen"

door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Karel De Gucht (Open VLD) doet een opmerkelijke oproep aan de Vlaamse kiezers. Volgens hem moeten zij de kaarten anders schudden.

Volgens de Gucht hebben de Vlaamse kiezers de kaarten bij de verkiezingen van 26 mei zo geschud, dat het nu onmogelijk is om een federale regering te vormen.

"Die formatie is in eerste instantie moeilijk door de uitslag van de verkiezingen. De mensen zeggen: 'maak nu eens een regering' of 'het is een schande dat er geen regering is'. De cijfers die op tafel liggen en die het zo moeilijk maken, waar zijn die het gevolg van? Dat is het gevolg van de verkiezingen, waarbij veel mensen in Vlaanderen voor Vlaams Belang stemden en waarbij er in Wallonië een opmars van Ecolo was", zei De Gucht in het VRT-programma 'De Afspraak'.

"We kunnen geen goede regering maken"

"We zien verschuivingen, maar wie doet die verschuivingen? De kiezer. En dan is het de kiezer die nadien zegt: 'Het is jullie fout als er geen regering komt'. Wij kunnen daar geen goede regering mee maken. Ook wij als Open VLD kunnen dat niet. Wij moeten ons afvragen in welke regering we ons het minst niet thuis zouden voelen. En dat is de positie van alle partijen", besluit De Gucht.