Vader Greta Thunberg openhartig: "Ik doe het voor mijn dochter, want het ging heel slecht met haar"

door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Svante Thunberg, de vader van klimaatactiviste Greta, vond het een slecht idee dat zijn dochter het voortouw nam in de strijd tegen klimaatopwarming. Maar nu ziet hij een veel vrolijker kind.

Svante Thunberg vertelde aan de BBC dat hij zijn dochter aanvankelijk niet steunde toen die besloot om te spijbelen en naar klimaatbetogingen te gaan. 

De man merkt echter dat zijn dochter veel vrolijker is geworden sinds ze haar strijd opnam. Hij vertelde dat Greta gedurende drie of vier jaar depressief was. "Ze praatte niet meer, ze stopte met naar school te gaan en - en dat was onze ergste nachtmerrie - ze stopte met eten." 

Syndroom van Asperger

Vader Thunberg en zijn vrouw Malena Ernman besloten daarop meer tijd door te brengen met Greta en haar jongere zus Beata. Ze zochten ook professionele hulp. Uiteindelijk werd er bij Greta het Syndroom van Asperger, een vorm van autisme, vastgesteld. 

In de daaropvolgende jaren begon het gezin over klimaatverandering te praten, en Greta ontwikkelde een passie. Ze noemde haar ouders hypocriet omdat ze zelf niets deden. Daarop werd haar vader veganist en stopte haar moeder met vliegreizen. Dat gaf Greta de energie om zich in te zetten voor de goede zaak.

"Om mijn dochter te redden"

Vader Thunberg heeft zijn dochter vergezeld naar de klimaattoppen in New York en Madrid, op een zeilboot. "Ik deed het niet om het klimaat te redden, ik deed het om mijn dochter te redden."