Hevige kritiek op controversieel theaterstuk: "Dit is zo risicovol, echt hoe het absoluut niét moet"

door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Het nieuwe theaterstuk 'Familie' doet heel wat stof opwaaien. Het Vlaams Expertisecentrum Zelfmoordpreventie vindt het stuk zelfs gevaarlijk.

In stadstheater NTGent ging gisteravond het stuk 'Familie' in première. Daarin spelen acteurskoppel An Miller en Filip Peeters samen met hun twee jonge dochters.

Ze reconstrueren in het stuk een waar gebeurd familiedrama dat zich in 2007 in Frankrijk afspeelde. Het theaterstuk behandelt de laatste avond van de familieleden, voor ze allen samen uit het leven stappen. 

Risicovol

Saskia Aerts van het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie zag het stuk en is niet te spreken: "De manier waarop de zelfmoord in beeld wordt gebracht en hoe het stuk ernaar opbouwt, is extreem risicovol. Zéker voor mensen die zelf met zwarte gedachten zitten, kan dit een trigger zijn", zei ze tegen VRT NWS.

"Het is heel belangrijk dat zelfmoord bespreekbaar wordt gemaakt, maar niet op deze manier. Toon de methode niet, of breng een verhaal waarin hulp mogelijk is. We hebben zoveel adviezen voor fictiemakers, en dit stuk is een voorbeeld van hoe het absoluut niét moet", besluit Aerts.

Wie met donkere gedachten kampt, kan terecht op het nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.