Douaniers op luchthavens in ons land nemen drastische maatregel uit schrik voor coronavirus: “Echt zinloos”

bron: VRTNWS
door: PMN
Ondanks dat er in ons land nog geen mensen besmet zijn, zit de schrik om het coronavirus er wel goed in. Dat blijkt uit een genomen maatregel.

De Belgische douaniers op de luchthavens gaan uit voorzorg mondmaskers dragen. Ze beslisten dat in samenspraak met de vakbonden. Ook in winkels met veel Chinese klanten is het niet onmogelijk dat u personeel ziet met mondmaskers aan. "Personeelsleden vroegen zich af hoe ze zich konden beschermen", legt Pascal Tytgat van het ACV uit aan VRTNWS. Zij droegen sowieso al handschoenen, nu komt daar dus een mondmasker bij.

Francis Adyns, woordvoerder van de FOD Financiën, vindt die maatregel maar niets. Hij zegt dat het risico op besmetting bij de douaniers erg klein is. "Men kan zich vragen stellen bij het nut van deze maatregel, maar alleen al om het personeel gerust te stellen, heeft de directie beslist het toch te doen."

En ook viroloog Marc Van Ranst heeft zijn bedenkingen bij deze maatregel. "Het virus is hier niet. En zelfs als er hier een eerste geval zou opduiken, dan zal dat een geïsoleerd geval zijn, en is er ook nog geen risico. Dus in België maskers dragen heeft eigenlijk totaal geen zin."