Goed nieuws: Gas en elektriciteit honderden euro’s goedkoper

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Het is je misschien al opgevallen dat de gas- en elektriciteitsprijzen zijn fors gedaald zijn. Misschien wel het ideale moment om van energieleverancier te veranderen.

Begin 2019 betaalde een doorsneegezin in ons land 1.484 euro voor 23.260 kilowattuur aardgas, nu is dat nog 1.058 euro, of 426 euro minder, staat te lezen in Het Laatste Nieuws. En ook de elektriciteit is een stuk goedkoper geworden, 119 euro om precies te zijn.

Begin vorig betaalde je gemiddeld 1.034 euro voor je jaargebruik (3.500 kWh). Vandaag is dat 915 euro. De berekeningen komen van de federale energieregulator CREG.

Er zijn verschillende oorzaken voor de prijsdaling. "Bij het gas speelt de afgenomen vraag een rol", klinkt het. Dat komt door de milde winter. Het maakt dat de reserves groter zijn dan normaal. En de stroom is dan weer goedkoper geworden omdat de rust op de op de elektriciteitsmarkt is teruggekeerd. "Er zijn geen onheilspellende berichten geweest die de prijzen beïnvloedden, zoals de scheurtjes in de kerncentrales in 2018", zegt Kristof De Paepe van vergelijkingswebsite Mijnenergie.be.

De transportkosten voor gas en stroom en allerhande taksen zijn dan weer niét goedkoper geworden.