Hoofdcommissaris luidt alarmbel: "Minderjarige en meerderjarige criminelen lachen politie uit wanneer ze aangehouden worden"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
Na een grote actie van de politie, moest een jeugdrechter 6 minderjarigen vrijlaten die verdacht worden van ernstige misdrijven wegens geen plaats in een gesloten instelling. Procureur Ine Van Wymersch luidt de alarmbel en daar sluit Alain Meerts, hoofdcommissaris van de politiezone K-L-M zich uitdrukkelijk bij aan.

Alain Meerts benadrukt dat het frustrerend is dat zijn diensten intensief aan het dossier werkten en dan moeten vaststellen dat de jongeren worden vrijgelaten wegens plaatsgebrek in gesloten instellingen. 

"Het is een oud zeer, reeds meer dan dertig jaar moet ik hetzelfde vaststellen. Het werk van gemotiveerde politiemensen wordt teniet gedaan door een gebrekkige strafuitvoering of wegens een tekort aan plaatsen in gevangenissen of jeugdinstellingen."

"Zowel minderjarige als meerderjarige criminelen lachen uiteindelijk gewoon de politie uit wanneer ze aangehouden worden, kort nadien opnieuw vrij rondlopen en de politie komen uitdagen tot zelfs op het commissariaat", reageert Alain Meerts op de website van de politie.

"Uren werk voor uiteindelijk niets want enkel een kordate aanpak en een duidelijk signaal werkt bij veel van die daders. Zeker naar de minderjarigen toe is er, zoals de procureur zelf meldt, soms een snelle en kordate aanpak nodig. De strengste straf is al decennia een lege doos en de vraag stelt zich in hoeverre men hier wel iets wil aan veranderen."

"Sommige ouders kunnen of willen hun verantwoordelijkheid ook niet meer nemen"

De korpschef vindt dat het hoog tijd wordt voor verandering. "Wordt het niet tijd dat men stopt met het 'bepamperen' van bepaalde jongeren die zware feiten plegen. We zien op de werkvloer ook een groot verschil met vroeger. Sommige ouders kunnen of willen hun verantwoordelijkheid ook niet meer nemen en laten hun kinderen op straat ronddolen. Zolang ze niet thuis voor problemen zorgen is er voor hen geen probleem. En als ze uiteindelijk toch willen reageren is het te laat en vragen ze hulp bij de politie."

Tags politie