Weerman Frank Deboosere heeft heel straf nieuws te melden over het weer vandaag: “Evenaring van dat record”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Na vorige week storm Ciara, raast vandaag storm Dennis over het land. Op verschillende plaatsen in het land is er opnieuw schade.

Door de vele wind zouden we bijna vergeten dat het wel bijzonder warm is. We evenaren zelfs het dagrecord van 16 februari 2007. In Ukkel werd er vandaag een temperatuur van 16,2 graden gemeten.

Al benadrukt weerman Frank Deboosere dat zo’n dagrecord niet zoveel waarde heeft. “Temperatuur-dagrecords hebben meteorologisch gezien niets te betekenen. Van zo'n temperatuur-dagrecord een hoofdpunt in het nieuws maken is helemaal onzinnig. Omdat we geregeld een schrikkeljaar hebben, schuiven alle data na 28 februari immers een dag op”, luidt het. 

“Concreet: stel je voor dat het op 1 maart in Ukkel recordwarm is, namelijk 22,1 graad. Geen enkele eerste maart scoort hoger. Maar ... er is wel een 29 februari met 22,4 graden. Wat moet je daar dan mee doen?.. Dit is duidelijk appelen met citroenen vergelijken.” 

Betekent niets
“De invoering van schrikkeldagen is per afspraak gebeurd. We hadden indertijd even goed een 32 juli kunnen invoeren, of een 31 juni. Meteorologisch gezien maakt dat geen enkel verschil. Maar de consequenties zijn enorm: wat voor een bepaalde dag wél een dagrecord is, is dat voor de daaropvolgende dag niet.” 

“Daar komt nog bij dat niet alle temperatuur-dagrecords even "scherp" staan. Een zwak record kan makkelijk verbeterd worden - maar het betekent niets."