Banken gaan minder woonleningen aan: Dit is de gouden tip

door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
De banken gaan op aanraden van de Nationale Bank minder makkelijk woonleningen toestaan. Wie nog wel een lening krijgt, zal maandelijks meer moeten afdragen. Maar er is een manier om daar iets aan te doen.

Van de Nationale Bank mogen nog maar voor 35% van de leningen boven de 90% van de waarde van het pand gaan en amper 5% boven de grens van 100%. Voor huurwoningen is dat maximum 10% tussen de 80% en 90%. Zo moeten betalingsachterstanden en gedwongen verkopen vermeden worden.

Het wordt moeilijker om een lening te krijgen en wie toch meer dan 90% leent, krijgt een hoger tarief. Een woning kopen zonder eigen inbreng maar met alle kosten wordt dus nog moeilijker.

Wie 100% leent voor een gemiddeld huis of appartement en op 20 jaar tijd aan 2% intrest afbetaalt, kijkt aan tegen maandelijkse afbetalingen van respectievelijk ongeveer 1300 en 1150 euro. De rente is echter laag waardoor het het moment is om te lenen. Spaargids.be geeft het advies om te lenen met een langere looptijd. Zo zakken de bedragen hierboven naar ongeveer 950 en 850 euro.