Burgemeester van Aalst nu toch ook scherp voor carnaval: “Wie zoiets doet, vliegt meteen uit de stoet”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Morgen is er in Aalst het hoogtepunt van het carnavalweekend. Dan vindt er de jaarlijkse stoet plaats.

Heel de wereld volgt Aalst Carnaval op de voet. Maar liefst dertig cameraploegen, waarvan het merendeel uit het buitenland hebben zich geaccrediteerd om de optocht te verslaan. “We zijn dan wel uit de Unesco gestapt, maar we zijn internationaler dan ooit”, klinkt bij het burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) in Gazet van Antwerpen.

Vorig jaar kwam er veel kritiek op een Joodse praalwagen en die zou morgen gewoon hergebruikt worden. “Ik heb gesensibiliseerd, maar carnaval blijft altijd onvoorspelbaar. Uiteraard zal er dit jaar net extra ingespeeld worden op de heibel na de stoet van vorig jaar. Daar kun je van op aan.” 

Uit de stoet
De politie staat ook paraat. Zij hebben de opdracht gekregen van burgemeester D’Haese om mensen die te kwetsende karikaturen uitbeelden, meteen ook uit de stoet te halen. “Maar alleen als het er echt over is”, relativeert de burgemeester. “We gaan geval per geval bekijken. En anders dan wat Somers beweert mag er hier wel met de Bende van Nijvel gelachen worden. Dat is tijdens voorgaande stoeten overigens al genoeg gebeurd.”

Vlaams minister van Samenleving Bart Somers riep op om niet te spotten met de Joden. “Meneer de minister zou zich beter bekommeren om wat er zich binnen zijn landsgrenzen afspeelt, dan om Aalst Carnaval, ons feest van de vrije meningsuiting”, besluit D’Haese.