Viroloog Marc Van Ranst alert voor volgende week: “Veel mensen gaan denken dat ze ziek zijn”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Als viroloog Marc Van Ranst eerst nog zei ons niet al te veel zorgen te moeten maken over het coronavirus, klinkt dat nu wel anders. Hij zegt dat we alert moeten zijn.

Marc Van Ranst sprak deze week voor het eerst over een pandemie. “Ik vond dat het deze week het moment was om de aware­ness wat te verhogen. Ik gebruikte het woord pandemie niet zomaar”, verduidelijkt hij in Het Belang van Limburg.

“Ik wou de bezorgdheid wat doen toenemen. Er was geen ander nieuws, het is een vakantieweek, dus het was een ideaal moment om dat te doen. Bezorgde mensen nemen alle informatie graag aan, en die kunnen we nu volop geven. Als de bezorgdheid omslaat in iets ergers, dan lukt dat veel moei­lijker.”

Paniek
“Ik gebruik het woord paniek nooit. Vaak sluiten artikels ermee af: 'Volgens Marc Van Ranst is er nog geen reden tot paniek'. Maar die is er nooit: in welk scenario is paniek een goed idee?”

Grootwarenhuizen
“Ik sta in contact met grootwarenhuizen. Ik hoor dat de verkoop is gestegen met 10 procent. Een getal waar ik blij mee ben. Dat zijn mensen die sowieso panikeren. Zij beginnen nu al te hamsteren en dat is prima, want de winkelrekken worden aangevuld. Zij kunnen straks anderen niet meer opjagen om te gaan hamsteren.”

Ziek
Van Ranst is bijzonder alert. “Volgende week - na de skivakanties in Italië - zullen er meer stalen zijn, van mensen die denken dat ze ziek zijn. Ik verwacht veel meer telefoontjes ook. Nee, over paniek spreken we niet."