Minister Weyts kondigt heuglijk nieuws aan over honden: "Er zou veel meer dierenleed en mensenverdriet zijn"

door: WVDS
Afbeelding bron: Pixabay
De Vlaming houdt van zijn hond. De liefde voor de viervoeters blijkt uit cijfers van die minister Ben Weyts (N-VA) vrijgaf. Nooit eerder werden zoveel honden geregistreerd.

Sinds 1998 is de officiële registratie van honden verplicht. Alle gegevens worden verzameld in de centrale databank dogID. Zo wordt het mogelijk om verloren of verdwaalde honden opnieuw thuis te brengen.

In 2019 werden in totaal 99.425 honden geregistreerd in Vlaanderen. Het vorige record dateerde uit 2016 met 98.551 officiële registraties. Hiermee ligt Vlaanderen ver voor op Wallonië (57.448 registraties) en Brussel (2.968 registraties).

Vlaams Dierenminister Ben Weyts is verheugd over het nieuwe record en de werking van de databank dogID. "Zonder de databank zou er veel meer dierenleed én mensenverdriet zijn. Dankzij dogID kunnen we elk jaar veel verdwaalde honden terug thuis brengen."

Verloren en gestolen honden

Dat blijkt ook uit de cijfers want in 2019 werden 338 honden geregistreerd als gestolen en daarvan konden 181 honden herenigd worden met hun baasje. Daarnaast werden 1086 honden als verloren geregistreerd en konden er 725 worden teruggevonden. Een mooi resultaat. "Precies daarom heb ik een paar jaar geleden ook een databank voor katten gelanceerd", besluit Ben Weyts.