Viroloog Marc Van Ranst maakt zich geen illusie over coronavirus in ons land: "Het is tien keer erger"

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Elke dag komen er nieuwe besmettingen bij in ons land van het coronavirus. Viroloog Marc Van Ranst maakt zich intussen geen illusies meer.

Gisteren kwamen er officieel in ons land 39 besmettingen bij. Dat is eigenlijk weinig als jet het gaat vergelijken met de voorgaande dagen: vrijdag waren er nog 60 nieuwe gevallen. 

Viroloog Marc Van Ranst denkt dat dit komt omdat het weekend was. "De Belg is hondstrouw aan zijn eigen huisarts", zegt hij in Het Laatste Nieuws. "Als ze niet halfdood zijn, gaan ze in het weekend niet naar de dokter. Ze wachten liever tot maandag, wanneer ze weer bij hun vertrouwde huisarts terechtkunnen."

"Maar de daling zou ook reëel kunnen zijn. Wie na de krokusvakantie teruggekeerd is uit Italië, is ofwel ziek geworden ofwel niet. De incubatietijd is voorbij. Het zou kunnen dat we de zieke mensen opgepikt hebben. Ten derde is het nu wat kalmer. De eerste golf - wat is dat daar met dat virus? - is weg. Hopelijk nemen we nu stalen bij de juiste mensen. Ten slotte is het zo dat er een tekort is aan producten die nodig zijn om de testen uit te voeren. Daarom geven we prioriteit aan wie echt ziek is."

Tien keer hoger
Er zijn nu officieel 239 mensen besmet, maar Van Ranst maakt zich ook zorgen. "Waarschijnlijk ligt het tien keer hoger dan de 239 die nu genoemd worden. Dat is in alle landen zo en bij elke epidemie. Het enige dat ik geloof, is het aantal doden. Wereldwijd gaat het om 3.883 overlijdens. Er zijn in ons land griepjaren geweest waarin het aantal doden hoger lag."

"Als er gesproken wordt over het aantal besmettingen in een bepaald land, zegt dit énkel iets over de wil van de bevolking om getest te worden én over de wil van de overheid om te testen. Meer niet."