Corona: Heel strenge beperkingen om Europa binnen te komen en mogelijk avondklok in België

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
De maatregelen in de strijd tegen het coronavirus blijven elkaar in sneltempo opvolgen. Mensen van buiten de EU komen Europa voorlopig niet meer in en Bart De Wever (N-VA) vraagt om een avondklok in te stellen.

"Hoe minder er gereisd wordt, hoe beter we de verspreiding van het virus kunnen vertragen. Ik stel voor tijdelijk niet essentiële reizen naar Europa te verbieden. Dit voor een periode van 30 dagen die verlengd kan worden indien nodig", kondigt Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen aan in een videoboodschap.

Concreet worden alle niet noodzakelijke reizen naar Europa verboden. De Europese grenzen gaan niet helemaal dicht. Er zijn uitzonderingen voor mensen die al lang in de EU wonen, familieleden van Europeanen en diplomaten en voor noodzakelijk personeel zoals dokters en verpleegkundigen, onderzoekers en experten.

Verder zal de invoer van goederen naar de Europese Unie ook verzekerd worden zodat onze voorraden niet in het gedrag komen.

Avondklok en samenscholingsverbod in België?

In België roept N-VA-voorzitter Bart De Wever op zijn beurt op een avondklok in te stellen. "Ik zou de federale overheid willen oproepen om onmiddellijk een uitgaansverbod voor de nacht af te kondigen, vanaf 22 uur bijvoorbeeld en niet-essentiële verplaatsingen niet meer te laten doorgaan."

Ook overdag wil De Wever ingrijpen. "Overdag een samenscholingsverbod waarbij niet meer dan 10 mensen samen mogen komen. Dit is een vraag die ondersteund wordt door alle lokale politiekorpsen van heel Vlaanderen", aldus De Wever bij VTM Nieuws.