Artsen in ons land hebben noodscenario klaar en dan dringen vreselijke beslissingen zich op

door: BVDO
Afbeelding bron: Pixabay
In Italië zijn dokters op het punt gekomen dat ze keuzes moeten maken. Wie helpen we nog en wie geven we op. In Spanje komt dit ook dichterbij en in ons land kan het misschien wel zover komen.

Italië blijft zwaar getroffen door het coronavirus. De ziekenhuizen liggen afgeladen vol. Zelfs in de gangen staat het vol met slachtoffers van het coronavirus. Sommigen hebben niet eens een bed, maar zitten vast aan zuurstofmaskers onder hoge druk in een rolstoel.

En op dit moment worden ook de artsen ook geconfronteerd met het probleem dat ze niet iedereen meer kunnen helpen wegens te weinig middelen en ruimte. Dan moeten keuzes gemaakt worden en moeten bepaalde patiënten opgegeven worden. "We hopen deze hartverscheurende keuzes niet te moeten maken", zegt Martin Hiele van UZ Leuven. "Maar als je ziet wat er in Italië en Spanje gebeurt, dan valt dit wellicht niet uit te sluiten."

Ethisch en moreel grote vraagstukken. "Als er te weinig bedden voor intensieve zorgen zijn, dan moeten er keuzes gemaakt worden wie de meeste kans op overleven heeft. Parameters als leeftijd, voorgeschiedenis en fysieke toestand kunnen dan een rol spelen. Het principe van first come, first served moet dan misschien zelfs opzij geschoven worden. Als iemand achteruit gaat, dan moeten we die misschien van de beademing halen om iemand anders te helpen. Maar laat ons hopen dat het niet zover komt."