Dramatisch voor Italië: "Nu worden ook zij nog ziek, dat maakt het wel heel gevaarlijk"

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Italië verzuipt door het coronavirus. Gisteren waren er meer dan 600 overlijdens op één dag. Zullen we in België in eenzelfde scenario terechtkomen?

De cijfers van Italië zijn hallucinant. Zelfs veel erger dan het ooit in China was. "Het nieuwe coronavirus is in Italië erg lang onder de radar gebleven", vertelt professor klinische biologie Herman Goossens van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen aan De Standaard. "Men is er pas beginnen testen op het virus, nadat er al heel veel mensen waren besmet. Daarnaast hebben ze het virus volgens mij ook onderschat."

Goossens coördineert Europees platform ter voorbereiding van grote uitbraken. Daardoor staat hij in nauw contact met zorgverstrekkers uit de andere Europese landen. "Ik vrees dat het gezondheidssysteem in Italië in elkaar aan het storten is. Veel zorgverleners zijn er intussen ook ziek geworden, wat natuurlijk een heel gevaarlijke situatie is."

De vraag is dan ook of België dezelfde weg opgaat als Italië, een probleem dat Goossens zeker niet wil uitsluiten, maar toch is hij hoopvol. "Ik verwacht niet dat we in België dezelfde hoge dodentol zullen optekenen. Toen het aantal nieuwe patiënten in ons land na de krokusvakantie snel begon te stijgen, door mensen die terugkeerden van hun vakanties, zijn er in ons land vlug maatregelen getroffen. En ook in de zorgsector staan we er veel beter voor."