Thuisverpleging luidt opnieuw alarmbel: “Zes ministers van volksgezondheid en niemand die hiervoor kan zorgen”

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
VP+, een groepering van ondernemingen die zich inzetten voor de verpleegkundigen en andere zorgverstrekkers in de thuisgezondheidszorg, slaakt opnieuw een noodkreet. Er zijn in België 500.000 maskers geleverd waarvan de zelfstandige thuisverpleegkundigen 0% kregen.

“Tot twee maal toe werd ons materiaal beloofd en we stonden klaar om het te gaan ophalen. Telkens werd de ophaling door het ministerie afgezegd”, vertelt Ronny Pascal aan Redactie24. “Wij horen dan achteraf dat de ziekenhuizen prioriteit gekregen hebben. Alle begrip daarvoor hoor, maar zorg op zijn minst dat de duizenden thuisverpleegkundigen beschermd zijn. Dat is op dit moment onze grootste zorg.”

“De verpleegkundigen vertrekken ’s morgens onwetend of hun patiënt ‘besmet’ is of ‘verdacht’. Wanneer een patiënt besmet is, kunnen ze het virus meepakken naar hun volgende patiënten en dat kan toch niet de bedoeling zijn.”

“Er wordt ons gevraagd om lijsten te maken met namen, RIZIV nummers van de zelfstandige thuisverpleegkundigen. Niet iedereen heeft die lijsten klaarliggen. Met man en macht hebben we hieraan gewerkt, zodat we zeker niemand zouden vergeten. Stel dat we een naam vergeten, dan heeft die persoon geen recht op bescherming en begint de procedure voor deze persoon opnieuw. Waar zijn we mee bezig? We moeten dringend die materialen hebben.”

“Verder stuurde de minister en het RIZIV een omzendbrief naar alle thuisverpleegkundigen, waarin ze verklaren dat de thuisverpleegkundige als ‘gunstmaatregel’ geen eID van de patiënten meer hoeft te registreren bij elk bezoek. Ze moeten enkel nog in hun auto de registratie manueel uitvoeren. Dit is gewoon een controleregel. Nu krijgen wij talloze meldingen van thuisverpleegkundigen en patiënten dat de mutualiteiten patiënten opbelt om te controleren of de verpleegkundige wel is langsgeweest. Waar houden ze zich mee bezig? Zorg eens dat er materiaal is voor deze mensen. Volgens ons zijn er momenteel wel belangrijkere zaken die nu aandacht moeten krijgen.”

Ronny Pascal begrijpt er niets van en maakt zich bijzonder boos. “Waarom hebben wij zes ministers van volksgezondheid nodig? Hier hebben zes ministers bevoegdheid over en er is niemand die ervoor kan zorgen dat de thuisverpleging bevoorraad wordt.”

De thuisverpleegkundigen blijven niet in hun kot

“De minister roept op ‘blijf in uw kot’, maar verpleegkundigen kunnen niet in hun kot blijven. Daarenboven verdrinken zij momenteel in het werk, doordat dagopvang en andere centra zijn gesloten. Onze thuisverpleegkundigen vangen deze extra diensten op.  Zij zorgen ervoor dat deze mensen verzorgd worden en uit de ziekenhuizen blijven, zodat de druk daar niet nog groter wordt.”

“We moeten nu onze verpleegkundigen nu voorzien van materiaal en al die regeltjes van het ministerie zorgen voor vertraging. We kunnen heel gemakkelijk minimum 3.000 verpleegkundigen hun materiaal bezorgen. Geef ons maskers, via een transportfirma laten we ze ophalen en tot in ons distributiecentrum brengen. Daarna zorgen we ervoor dat ze bij de juiste mensen terechtkomen.  Wanneer er mondmaskers over zijn, zorgen wij wel dat ze bij ziekenhuizen of distributiecentra komen. Maak het eenvoudig zorg dat iedereen bescherming krijgt.”