Anuna De Wever is er rotsvast van overtuigd: "We moéten die vluchtelingen naar hier halen, het zijn kinderen"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
Klimaatactiviste Anuna De Wever vindt het ongehoord dat er kinderen opgesloten zitten in Griekse vluchtelingenkampen. Ze wil dat ons land helpt om de kinderen op te vangen.

"5 500 alleenstaande kinderen zitten al lange tijd in erbarmelijke omstandigheden vast in de kampen op de Griekse eilanden. Hulporganisaties rapporteren al maandenlang hoe kinderen alleen op de dool, gebukt gaan onder ernstige trauma’s, depressies en overgaan tot zelfmoordpogingen. We spreken zonder overdrijving van een humanitaire catastrofe", schrijft Charlotte Van Dycke, directeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen in een open brief.

"Ze groeien op zonder toegang tot de meest fundamentele zaken als degelijk onderdak, water, eten, medische zorg en onderwijs. Ze vallen ten prooi aan misbruik, worden verhandeld en velen verdwijnen volledig van de radar."

CD&V akkoord

De Europese Commissie heeft nu de lidstaten opgeroepen om de kinderen weg te halen uit de kampen. Duitsland, Frankrijk, Finland, Portugal, Kroatië en Luxemburg toonden zich al bereid om kinderen op te vangen.

"Bij ons riepen politici van verschillende strekkingen de regering al op om zich bij deze landen aan te sluiten. We juichen toe dat ook regeringspartner CD&V deze oproep duidelijk ondersteunt. Ons land kan en moet deze kinderen helpen opvangen. We zijn daar perfect toe in staat", aldus Vandycke.

Anuna De Wever

Anuna De Wever deelt die mening. Op sociale media schreef ze: "Dit gaat over mensenrechten. Kinderen. Luister naar de vragen die gesteld worden! We moéten optreden, zoals tal van andere Europese landen dat ook doen! Stop met wegkijken."