Moeten we onze privacy opgeven in de strijd tegen corona? "Foto's doorsturen van waar je je bevindt"

door: MRO
Afbeelding bron: Pixabay
De meeste burgers respecteren de coronamaatregelen van de regering, maar voor sommige blijft het toch een probleem. En dat kan een grote impact hebben op het indijken van de verspreiding van het coronavirus. Een ethische discussie dringt zich op.

Er zijn nog altijd mensen die de coronarichtlijnen niet nauwgezet opvolgen en dat heeft een serieuze impact. De technologische middelen zijn beschikbaar om iedereen te controleren, zo gebeurde het in Singapore. Maar dan moeten we wel een flink stuk van onze privacy opgeven.

"In Singapore kregen mensen berichten op hun mobiele telefoon. Ze moesten aangeven waar ze zich bevonden op het ogenblik dat ze het bericht kregen via de GPS-coördinaten en ze moesten zelfs foto's sturen van waar ze zich bevonden", legt Herman Goossens, professor en microbioloog aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, uit in gesprek met Radio1.

Ethische discussie

"De vraag is of we bereid zijn om dat stukje privacy op te geven want we hebben een open maatschappij. Je kan met smartphones heel ver gaan en ook kijken met wie mensen in contact geweest zijn. Het wordt een discussie die we de komende maanden moeten voeren in hoeverre we de technologie daarvoor kunnen gebruiken."