Marc Van Ranst heeft goed nieuws over mutatie van coronavirus: “Eerste signalen zijn positief”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Er is vandaag ook wat goed nieuws over het coronavirus. Het is gebleken dat het coronavirus erg traag muteert.

Wetenschappers die de genetische code van het coronavirus proberen te kraken, zijn tot de conclusie gekomen dat het virus traag muteert. “Elke keer wanneer het virus een persoon passeert, gaat die kleine materialen op het genetisch materiaal aanbrengen”, legt viroloog Marc Van Ranst uit bij Radio 1. “Dat noemt men mutaties. Er zijn al honderden van deze virus wereldwijd gekend. Dan kan je die genetische codes met elkaar gaan vergelijken.”

“Dan zie je dat in die paar maanden dat we het virus al kennen, er geen grote veranderingen zijn. Bij griep gaat bijvoorbeeld dit zeer vlug, maar het bij het coronavirus gaat het traag. Wanneer de snelheid van die veranderingen traag is, betekent dat goed nieuws voor het maken van een vaccin.”

Nieuwe besmettingen
“Dat betekent ook als je antilichamen aanmaakt, die nog goed gaan zijn als je het virus volgend jaar weer tegenkomt. Dat is een beetje hoopvol. Om het optimise iets te temperen, we kennen het maar twee maanden. Je zou die veranderen moeten bekijken op een jaar tijd. Er is nog wel wat onzekerheid, maar de eerste signalen zijn hoopgevend.”

Er zijn ook bijna 1.300 nieuwe besmettingen in ons land. “Maar dat hangt ook vanaf hoeveel men test”, legt Van Ranst uit. “Wanneer een epidemie naar een piek toewerkt, dan worden meer stalen die je test positief. Wanneer je twee weken geleden honderd stalen testte waren er 15 positief. Nu zitten we op een punt dat van die honderd stalen je test, er 35 positief zijn. Op de piek van de epidemie zal er 80% positief zijn bij influenza."