Kunnen we binnenkort opnieuw elders winkelen dan in de supermarkt? "Mens heeft meer nodig dan enkel eten"

door: MRO
Afbeelding bron: Pixabay
Comeos, de Belgische federatie voor handel en diensten, pleit ervoor dat winkelketens zelf afhaalpunten mogen organiseren als ze dat op een veilige manier kunnen doen. Dat maakt de toegang tot essentiële producten veel gemakkelijker voor de klanten.

"Een mens heeft meer nodig dan alleen eten. Wij pleiten ervoor dat de winkelketens die de mogelijkheid hebben om winkels als afhaalpunt te organiseren, dat ook mogen doen”, zegt Dominique Michel, ceo van Comeos.

Niet iedereen heeft toegang tot online aankopen. ”Afhaal zou ook mogelijk moeten zijn. Uiteraard moeten die afhaalpunten georganiseerd worden met inachtneming van alle veiligheidsvoorschriften en met alle respect voor de geldende social distancing-regels.”

Comeos richt zich hierbij ook op niet-voedingswinkels. Daar worden veel essentiële producten verkocht. Dat gaat dan over apparatuur voor gas-, water-en lichtvoorzieningen, over veiligheidsartikelen, over pellets voor verwarming, schoonmaakartikelen en babyproducten. Door de coronamaatregel om dikwijls je handen te wassen zijn anti-allergische zepen en crèmes nu veel meer nodig. Nu kunnen die enkel bij de apotheek afgehaald worden, terwijl die producten veel toegankelijker zijn bij de drogisterijen.

Horeca toont dat het veilig kan

In de horeca is afhalen toegelaten, dus waarom kan dit niet uitgebreid worden? De modaliteiten van de afhaalpunten kunnen strikt afgebakend worden bijvoorbeeld door op afspraak te werken voor afhaal, door enkel cashless-betalingen toe te laten en zonder fysiek contact met het personeel. De afhaalpunten zouden een nieuwe stap kunnen zijn in de geleidelijke versoepeling van de coronamaatregelen.